Karfiolleves (Blomkålsuppe)

Hozzávalók 3 személyre:
1 karfiol, rózsákra szétválasztva
6 dl víz

1 evőkanál kockára vágott vöröshagyma
2,5 evőkanál vaj
4 evőkanál (1/4 csésze) liszt
5 dl besűrített karfiollé
5 dl borjú- vagy csirkehúslé
1 dl tejszín
frissen őrölt fehérbors

A legszebb karfiolrózsákat enyhén sós vízben kb. 10 percig főzzük. Ha megpuhultak, kiszedjük és félretesszük őket. A főzőlevet leszűrjük és lemérjük, majd 5 dl (2 csésze) mennyiségre besűrítjük. A hagymát a maradék felkockázott karfiolrózsákkal együtt vajon addig pirítjuk, amíg áttetszővé nem válnak. Hozzákeverjük a lisztet. Ehhez fokozatosan hozzáadjuk a besűrített karfiollevet és a borjú- vagy csirkehúslevet. Felforralás után kb. 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, majd sózzuk, borsozzuk. Közvetlenül tálalás előtt hozzáadjuk a karfiolrózsákat, és felmelegítjük. Fehér kenyeret tálalunk hozzá.

Árpakása (Byggmelsgrøt)

Hozzávalók 4 személyre:
1 l víz
1 dl tej
3 dl árpaliszt

Egy edényben összekeverjük a vizet és a tejet, majd felforraljuk. Az árpalisztet belekeverjük a forrásban lévő folyadékba, és összefőzzük, amíg sűrű és fényes nem lesz. Lassú tűzön továbbfőzzük 10-15 percig. Sózzuk. Melasszal vagy cukorral, valamint vajjal tálaljuk.

Csőben sült hal (Fiskegrateng)

Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál vaj
5 evőkanál liszt
4 dl zsíros tej
1 teáskanál só
0,5 teáskanál szerecsendió por
3 tojás
5 dl (vagy több) főtt hal
1,5 dl zsemlemorzsa
1 teáskanál vaj

A sütőt 160 Celsius fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet, majd fokozatosan belekeverjük a tejbe, és hozzáadjuk a fűszereket. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós. Felforraljuk, és addig kavarjuk, amíg sűrű lesz. Hozzáadjuk a halat, és belekeverjük a 3 felvert tojást is. Bevajazunk egy kb. 1 literes hőállótálat, megszórjuk az alját és az oldalait zsemlemorzsával. Az előkészített halételt beleöntjük az edénybe. A tetejét egy lapáttal elsimítjuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával és néhány csepp vajjal. 40 percig sütjük. Főtt burgonyával, reszelt sárgarépával és olvasztott vajjal tálaljuk.

Karácsonyi sertésborda (Juleribbe)

Hozzávalók 4 személyre:
2 kg sertésborda
3 teáskanál só
2 teáskanál bors

Tálalás előtt 1-2 nappal hozzákezdünk az előkészületekhez. A csontokat elfűrészeljük, így a bordákat majd könnyen ki lehet húzni. A sertésbőrt egy éles kés hegyével átlósan, majd keresztben is bemetsszük, a zsírba is belevágunk (ezt a legkönnyebben akkor tehetjük meg, ha a hús félig fagyott). A húst sóval és borssal alaposan bedörzsöljük. Figyeljünk arra, hogy a fűszerek a bőr és a csont között vágott nyílásokba is bejussanak. Az így előkészített sertésbordát letakarjuk, és hidegen tároljuk.

Egy tepsibe 2 dl (3/4 csésze) vizet öntünk, a bőrével lefelé belerakjuk a bordát, majd alufóliával lefedjük. A sütő középső polcán sütjük 230 Celsius fokon 30-40 percig. Majd kivesszük, eltávolítjuk az alufóliát, és megfordítjuk a húst úgy, hogy most a bőre legyen felfelé. Ha a hús csontosabb, 200 Celsius fokon további 90 percig, ha kevésbé csontosabb, további 120-150 percig sütjük. Felszeletelés előtt 20 percig pihentetjük.

A bőr általában ropogósra sül, ha nem, akkor a sütés után a következőket tehetjük. A tepsit a sütőben magasabb polcra helyezzük, és 250 Celsius fokra emeljük a hőmérsékletet vagy bekapcsoljuk a grillrácsot. Figyeljünk arra, hogy meg ne égessük a bőrt. Ha a bőr egy része már ropogósra sült, ezt a részt takarjuk le alufóliával, így elkerülhetjük, hogy ne égjen meg.

Főtt burgonyával, savanyú káposztával vagy vörös káposztával és mustárral tálaljuk. Öntsünk hozzá a sült hús levéből is. A valódi karácsonyi ételkombináció kedvéért tálalhatjuk kolbászos vajas süteménnyel, sertéskolbásszal, almával és aszalt szilvával is. Ezeket az utolsó 20 percben együtt süthetjük a sertésbordával.

Tejfölös kása (Rømmegrøt)

Hozzávalók 4 személyre:
5 dl tejföl (zsíros)
2 dl liszt
5 dl zsíros tej
1 teáskanál só

A tejfölt lassú tűzön óvatosan kb. 15 percig főzzük (lefedve). Hozzáadjuk a liszt felét. Lassan tovább főzzük addig, amíg a tejföl zsírja kiválik. A zsírt lefölözzük, annyit, amennyire a kása tálalásakor szükségünk lesz. A maradék lisztet beleszitáljuk az edénybe, az ételt felforraljuk és kavarjuk. A tejet külön felforraljuk, majd lassan, folyamatos kavarás mellett a kásához adjuk. Addig keverjük, amíg megpuhul. Lassú tűzön továbbfőzzük kb. 10 percig. Sózzuk. Tálaláskor a tetejére locsolhatjuk a korábban lefölözött zsírt. Kínálhatjuk cukorral, fahéjjal, kenyérrel és sóval, valamint szárított hússal.