A hajdúböszörményi étkezési szokások napjainkban követik a modern hazai és európai trendet. A családok étrendjében és éttermeink étlapján egyaránt megtalálhatók a magyaros fogások, a reformkonyha készítményei és a vegetáriánus ételek is. A lakosság többsége kertes házban lakik, vagy a városon kívül elterülő szőlőskertekben rendelkezik hobbikerttel. Ezekben a kiskertekben a legtöbb család megtermeli magának az egész évben szükséges konyhakerti növényeket.

A múltbéli étkezési szokások a paraszti-pásztori életformából adódtak. A földművesek és állattenyésztők legfőbb eledelei a különböző gabonafélékből származó ételek voltak: a lebbencsleves (pirított tészta leves), a slambuc (krumplis tészta). Egy másik fontos élelmi cikk a tej és a tejtermékek voltak (gomolya). Télen a legtöbben disznót vágtak: kolbászt, hurkát töltöttek, sonkát, szalonnát füstöltek.

Slambuc

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg száraztészta

A szalonnát megpirítjuk, és a zsírba beletesszük a karikára vágott burgonyát. Vízzel bőven felengedjük. Amikor a burgonya félig megfőtt, annyi marék tésztát teszünk hozzá, ahány személyre készítjük az ételt. Ízlés szerint sózzuk. Nem szabad kavarni!

Lebbencsleves

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vöröshagyma
10 dkg lecsó
10 dkg száraztészta
petrezselyemzöld
fűszerpaprika, só

A szalonnából kiolvasztjuk a zsírját, majd ebben a zsírban a tésztát megpirítjuk. Amikor megpirult, a kockára vágott hagymát hozzáadjuk. Ezután az edénybe helyezzük a kockára vágott burgonyát, megszórjuk fűszerpaprikával, megsózzuk, megkavarjuk, és felengedjük vízzel. Tálaláskor ízlés szerint lecsóval ízesítjük és petrezselyemzölddel díszítjük.

Marhapörkölt

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg marhahús
15 dkg vöröshagyma
5 dkg zsír
3 dkg fűszerpaprika
só, bors

Az apróra vágott vöröshagymát a zsírban megpirítjuk, és fűszerpaprikával megszórjuk. A kockára vágott húst az elkészített pörköltalapba rakjuk. Sózzuk, borsozzuk. Időnként kevés vízzel felöntjük, a húst felváltva pörköljük és pároljuk. Köretként főtt burgonyát tálalunk.

Pusztarostélyos

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg rostélyos színhús
10 dkg zsír
5 dkg vöröshagyma
1 dkg fokhagyma
köménymag, só, bors
1 dkg fűszerpaprika
5 dkg lecsó

Hozzávalók a daragaluskához:
10 dkg búzadara
5 dkg zsír
1 db tojás

A húst felszeleteljük, kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Lisztben megforgatjuk, és kevés zsírban elősütjük. A visszamaradt zsírban az apró kockára vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, fokhagymát, köménymagot és kevés vízzel felengedjük. A húst ebben a pörkölt alapban készre pároljuk, a lecsót is hozzátéve.

A daragaluska elkészítése:
A zsírt az egész tojással elkeverjük és hozzáadjuk a búzadarát. Sós, bő vízben kifőzzük. Főtt burgonyával is tálalhatjuk.

Böszörményi töltött káposzta

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sertéslapocka
10 dkg rizs
10 dkg füstölt szalonna
1 dkg paprika
só, bors
3 dkg vöröshagyma
1 dkg fokhagyma
150 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl

A sertéshúst ledaráljuk, a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk. A vöröshagymát zsíron megpirítjuk. A fenti anyagokból sóval, borssal, paprikával, fokhagymával és a rizzsel tölteléket készítünk. A káposztáról a leveleket leszedjük. A vastag erét eltávolítjuk, és a tölteléket betöltjük. A visszamaradó káposztát apróra vágjuk és a lábas aljára helyezzük, erre kerülnek a töltött káposzták. Vízzel felöntve készre főzzük, világos rántással kissé besűrítjük, tejfölözzük. Tálaláskor a szalonnából zsírban sült "kakastaréjt" helyezünk a tetejére, tejföllel meglocsoljuk.

Vajas pogácsa

Hozzávalók:
1 csomag margarin
10 dkg vaj
1 kg liszt
2 doboz tejföl
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
kevés zsír, só

Az élesztőt kevés langyos tejben megkelesztjük. A lisztet a margarinnal, vajjal, zsírral, sóval összegyúrjuk, utána a tejföllel és a tojás sárgájával nem túl keményre gyúrjuk. Elég fél óra pihenés. Kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Cukros májashurka

Jellegzetes hajdúböszörményi étel a cukros májashurka. Ez a hagyományos eledel egy időben a Hajdúsági Ősz kiállítás és vásár egyik fő attrakciója volt, mégpedig a méretei miatt. A készítők egy több mint 200 méter hosszú hurkát töltöttek, s ezt egy óriástepsiben kisütötték. A kész hurkát lovas kocsin a Bocskai térre szállították, ahol az összesereglett vásárlátogatók elfogyasztották.